Simply natural colors
Produkty
Żółty

Krokosz [Carthamus tinctorius L.] uzyskiwany pigment – kartamidyna
Ten pochodzący z Bliskiego Wschodu oraz Indii kwiat daje zółte zabarwienie różnego rodzaju produktom. To jedna z najstarszych roślin stosowanych w przemyśle farbiarskim oraz kosmetycznym. W czasach starożytności zastępował on drogi wówczas szafran. Okres kwitnienia przypada na lipiec oraz sierpień, po tym czasie następuje czas zbioru kwiatostanów. Przed wysłaniem, zebrane kwiatostany są suszone. Obecnie kartamidyną barwi się głównie lody, wyroby piekarnicze czy napoje oraz inne produkty.
pH

dozowanie

Przedstawione powyżej kolory są poglądowe.
pH

dozowanie

Przedstawione powyżej kolory są poglądowe.
Czerwony

Burak [Beta vulgaris L.] – źródło betainy
Wszystkie obecnie hodowane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który występuje na Bliskim Wschodzie, w okolicach Morza Kaspijskiego oraz w Indiach. W Polsce to dość pospolita roślina uprawna. Wśród podgatunku buraka wyróżnia się cztery grupy, w których hoduje się odpowiednio wyselekcjonowane odmiany buraka. Dla naszego przemysłu najbardziej interesującą odmianą jest burak ćwikłowy, którego hoduje się z przeznaczeniem na żywność barwiącą ze względu na wysoką zawartość barwników betalainowych.
pH

dozowanie

Przedstawione powyżej kolory są poglądowe.
Czarna marchew [Daucus carota subsp.] – źródło antocyjanów
Odmiana marchwi zwyczajnej, pochodząca z Azji i uprawiana tam od czasów starożytnych. Sprowadzona do Europy w czasach średniowiecza, była uprawiana przez klika wieków, aż do momentu wyparcia jej przez wyhodowanie marchwi pomarańczowej w Holandii. Jeden z tradycyjnych napoi tureckich – salgam, przygotowuje się ze sfermentowanego soku z czarnej marchwi. Uważa się, że Turcja jest największym producentem czarnej marchwi, natomiast czarna marchew przetwarzana w Zentis pochodzi z naszych własnych upraw w Polsce.
pH

dozowanie

Przedstawione powyżej kolory są poglądowe.
pH

dozowanie

Przedstawione powyżej kolory są poglądowe.
Porzeczka [Ribes nigrum L.] – źródło antocyjanów
Jej inna nazwa to smrodlina, ze względu na wydzielający charakterystyczny zapach. Jest uprawiana w Europie i Azji głównie w klimacie umiarkowanym. W Polsce występuje głównie w stanie dzikim na całym niżu i w pasie wyżyn. Jest również uprawiana na terenach Polski i przetwarzana w Zentis.
pH

dozowanie

Przedstawione powyżej kolory są poglądowe.
Aronia – [Aronia Medik.] – źródło antocyjanów
Jej pierwotne miejsce występowania to Ameryka Północna. Do Europy została sprowadzona pod koniec XVII wieku. Dla naszego przemysłu najistotniejszą częścią owocu jest jego skórka, ponieważ to właśnie tam znajduje się najwięcej antocyjanów oraz innych substancji odżywczych. Aronia zwana niekiedy „czarnym zlotem” jest szczególnie ceniona ze względu swoich właściwości pozytywnie wpływających za organizm człowieka.
pH

dozowanie

Przedstawione powyżej kolory są poglądowe.
Pomarańczowy

Pomarańczowa marchew – [Daucus L.] – źródło beta-karotenu
Podania głoszą że, pomarańczowa marchew została wyhodowana w Holandii w XVII wieku na cześć księcia Wilhelma I Orańskiego (Willem van Oranje), który poprowadził holenderską rewolucję przeciwko Hiszpanom. Jego przydomek Holendrzy postanowili wykorzystać by kolor pomarańczowy wnieść do Panteonu swoich barw narodowych. Obecnie marchew pomarańczowa występuje na prawie całym obszarze globu ziemskiego. Niektóre z dzikich odmian marchwi pomarańczowej są trujące, my natomiast do swojej produkcji wykorzystujemy polską marchew uprawianą wyłącznie dla Zentis – bogatą w pomarańczowy barwnik – beta-karoten.
pH

dozowanie

Przedstawione powyżej kolory są poglądowe.
Niebieski

Spirulina – źródło fikocyjaniy
Zalety stosowania tej odmiany spiruliny są znane od wieków. Jako pierwsi do swojej diety wprowadzili ją Aztekowie. Spirulina znana na całym świecie wystepuje w postaci zielonego proszku, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera w swoim składzie wiele składników białkowych, jak również witaminę B12 czy kwasy Omega-3. Wykazuje również właściwości antyoksydacyjne. Po oddzieleniu katorenoidów w postaci wodnorozpuszczalnego proszku jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym do barwienia lodów czy napojów na niebiesko. Ze względu na obecność białka należy właściwie dostosować temperaturę oraz pH produktu do którego chcemy zaaplikować spirulinę.
pH

dozowanie

Przedstawione powyżej kolory są poglądowe.
Brązowy

Suszone jabłko – źródło produktów reakcji Mailarda
Kolor brązowy naszego barwnika osiągamy głównie dzięki reakcji Maillarda. Podczas suszenia surowca zachodzi reakcja między cukrami i aminokwasami, co m. in. powoduje pojawienie się na powierzchni suszonego jabłka brązowy kolor. Reakcja ta zachodzi dla wielu innych produktów, które są poddawane obróbce termicznej. Najpopularniejszym jej przykładem jest brązowienie skórki na pieczonym chlebie.
pH

dozowanie

Przedstawione powyżej kolory są poglądowe.
Fioletowy

Słodki fioletowy batat – [Ipomea batatas] – źródło antocyjanów
Posiada niższy indeks glikemiczny, niż zwykły ziemniak. W kuluarach jest nazywany truflowym ziemniakiem. Najbardziej znana jest francuska odmiana niebiesko-fioletowych ziemniaków – Vitelotte, zwane również Vitelotte noire, Negresse, chińskie truffle lub ziemniaki truflowe. Ta stara odmiana, tak naprawdę pochodząca z Chile i Peru, od wielu lat uprawiana jest we Francji, zwłaszcza w rejonie Pikardii, obszarze położonym w północnej części kraju nad kanałem La Manche. Fioletowy ziemniak ceniony jest za swój charakterystyczny fiołkowy odcień w odczynie środowiska zbliżonym do neutralnego.
pH

dozowanie

Przedstawione powyżej kolory są poglądowe.
Różowy

Rzodkiew – [Raphanus L.] – źródło antocyjanów
Chociaż to warzywo kojarzy nam się z nadchodzącą wiosną, to w naszej gałęzi przemysłu jest ono wykorzystywane zupełnie inaczej. Przede wszystkim, rzodkiew którą wykorzystujemy do naszych produktów, pochodzi z Azji. Dla celów barwiących hodowana jej specjalna odmiana, w której korzeń jest silnie wybarwiony na czerwono. Ze względu na szybki okres kwitnienia, rzodkiew można zbierać dwa razy w ciągu roku. Rzodkiew była cenionym warzywem w starożytnych Chinach za swoje bogate substancje odżywcze, natomiast w starożytnym Rzymie był to główny składnik diety zarówno biednych ludzi jak i niewolników.
pH

dozowanie

Przedstawione powyżej kolory są poglądowe.
Hibiskus [Hibiskus sp.] – źródło antocyjanów
Występuje w cieplejszych rejonach świata. Głównie w Azji, spotyka się najczęściej formy drzewiaste, w Polsce jest to zazwyczaj krzew. W Afryce (a także m.in. na Karaibach oraz w Tajlandii) robi się z niego specjalną herbatę. To też kwiat narodowy Korei Południowej i Malezji. Napar z hibiskusa wpływa korzystnie na trawienie oraz wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Kielich wytwarzany przez tą roślinę znalazł również zastosowanie jako surowiec do produkcji żywności barwiącej.
pH

dozowanie

Przedstawione powyżej kolory są poglądowe.